Τόση Μεγάλη Ιστορία συγκεντρωμένη σε τόσα μικρά χωριά
Εκατοντάδες περιστεριώνες, σεληνιακά τοπία, αθέατα καθολικά ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά «ζωγραφίζουν» την πεδιάδα της Τήνου, στην Κάτω Μεριά.
Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, αυτό των διάσπαρτων γρανιτένιων ογκόλιθων του οροπεδίου στον Βώλαξ, σας φέρνει σε άμεση επαφή με τη μυθολογία- εδώ δόθηκε μάχη των γιγάντων- ή με το αποτέλεσμα μιας πανάρχαιας ηφαιστιακής έκρηξης, που είναι και το πιθανότερο σενάριο.
Να δεις το Σκλαβοχωριό στο οποίο γεννήθηκε ο διάσημος Νικόλαος Γύζης ή το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Κώστα Τσόκλη, είναι από μόνα τους αρκετά για σε οδηγήσουν στον Κάμπο, όταν τα Λουτρά σε εξιτάρουν με το Καθολικό Μοναστήρι των Ιησουιτών και τη Σχολή/ Μουσείο των Ουρσουλίνων.
Το πέρασμα από τα Κάτω Μέρη στη χώρα, ονόμασε το χωριό Περάστρα και στο πέρασμά σου θα συναντηθείς με λεμονιές, συκιές, βελανιδιές, αγκιναροχώραφα βλέποντας τι κάνει η φύση όταν έχει κέφια. Στα hotspots το παλαιό λιοτρίβι και ο Περιστεριώνας του 1927.
Κάμπος
…που είναι η καρδιά της τηνιακής ενδοχώρας. «Μάτια» στραμμένα προς το Ξώμπουργο έχει η ιδιαίτερη πατρίδα της Αγίας Πελαγίας, με τα χαρακτηριστικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, τις παραδοσιακές πλύστρες, τον τελευταίο άρτιο ανεμόμυλο και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη. Οι δυο εκκλησιές, η Αγία Τριάδα και η Αγία Αικατερίνη μαρτυρούν ότι στον Κάμπο υπάρχουν πιστοί του καθολικού και του ορθόδοξου δόγματος αντίστοιχα.
Ταραμπάδος
Οι διάσπαρτες λευκές κατοικίες για τα πουλιά της Αφροδίτης, τα περιστέρια, «στιγματίζουν» την πράσινη κοιλάδα στον Ταραμπάδο. Κτισμένοι με ασβέστη και σχιστόλιθο από τηνιακούς, εμπνευσμένους μάστορες στη «δροσερή» ρεματιά, οι περιστεριώνες συνιστούν κορυφαίο δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα σήμα κατατεθέν της Τήνου. Περπατώντας στο καλοδιατηρημένο, παλιό μονοπάτι του χωριού του 18ου αιώνα, θα μπορέσεις να θαυμάσεις από κοντά έντεκα από τους πιο παλιούς περιστεριώνες στο νησί.
Μοναστήρια
Παραδομένο στη φθορά του χρόνου και αφημένο στο έλεος των αέρηδων, το χωριό –φάντασμα ερήμωσε τη δεκαετία του 1970. Αν έχει απομείνει κάτι να θυμίζει ότι κάποτε, ανάμεσα στα χαλάσματα, υπήρχε ζωή, αυτό είναι η ασβεστωμένη εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, ακόμα όρθια… Τα Μοναστήρια αναβίωσαν το καλοκαίρι του 2006 με τη χρήση καθρεφτών και ξύλινων μονοπατιών, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής παρέμβασης των Κώστα Τσόκλη, Γιώργου Τριανταφύλλου και Νίκου Ξυδάκη.
Περάστρα
Όπως μπορείς να φανταστείς, το χωριό στο παρελθόν υπήρξε πέρασμα από τα Κάτω Μέρη προς τη Χώρα μέσα από καλντερίμια. Γραφικό, με λιγοστούς κατοίκους, αιωνόβιες βελανιδιές, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, περιστεριώνες του 1927 και νερόμυλους κατά μήκος της ομώνυμης ρεματιάς. Highligt το λιοτρίβι, ενδιαφέρον κτήριο και ταυτόχρονα «μνημείο» της ενδιαφέρουσας αγροτικής ιστορίας του νησιού.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://tinos-about.gr/village/kato-meria/